SaveTheDate

Bedankt om er bij te zijn...

...samen met ruim 125 deelnemers. Het 5e West-Vlaamse bijensymposium op 28 april in Staden, was een boeiende dag met heel wat enhousiasme om aan de slag te gaan voor onze bijen. Op het menu stond een afwisseling van sprekers en praktijkvoorbeelden over o.a. onthardingsprojecten, de Aziatische hoornaar, bijvriendelijke bomen, ‘stadsbijen’, omgaan met weerstand, Knautiabijen, insectenvriendelijke inrichting van openbaar domein, pesticidenverbod en zoemrijke graslanden.

Of om het met jullie eigen woorden te zeggen:


“Wat een hoopvolle en energiegevende samenkomst zag ik.”

-

“De organisatie zat ook prima in elkaar en de locatie kon, met het zonnige weer, niet beter. Alles bij elkaar van harte proficiat gewenst voor dit initiatief. Het is ook leuk dat het toch meer en meer leeft bij de gemeenten”

-

“Jullie slagen er duidelijk in om alle belanghebbenden samen te krijgen en een positieve vibe te creëren rond het helpen van wilde bijen, ik vond het zelf erg inspirerend.”

-

“Het was een hele interessante editie, bedankt aan de organisatie!”

-

“Doe zo verder, is een aanrader en eentje om zeker te behouden. Tot volgende editie ;-)”

Kon je er niet bij zijn?

Jammer, maar je kan alsnog nagenieten van de presentaties hieronder.

Ook in 2023 organiseren we een bijensymposium, deze keer in Knokke-Heist. We hopen je dan te ontmoeten. Heb je intussen suggesties, ideeën of opmerkingen? Aarzel niet om contact op te nemen met [email protected]

Sprekers

Presentaties

De juiste bijenboom op de juiste plaats.

Prof. Em. Martin Hermy (KULeuven)

Beheer voor zeldzame bijen: Knelpunten en beheer i.f.v. Beemdkroon en haar Knautiabij

Pieter Vanormelingen (Natuurpunt Studie)

Wilde bijen in bebouwde kom, wie wint en wie verliest?

Jens D’Haeseleer (Natuurpunt Studie) & Yves Gevaert (Aculea)

Drie zoemende gemeenten aan het woord - Hooglede

Frank Renard (Hooglede)

Drie zoemende gemeenten aan het woord - Izegem

Tristan Coens (Izegem)

Drie zoemende gemeenten aan het woord - Wingene

Jan Albers (Wingene)

Hoe omgaan met weerstand en veranderingsprocessen

Erik Geboers (UCLL)

Zoemrijke graslanden, beheer tips en tricks

Olivier Dochy (Provincie West-Vlaanderen)

Vespawatch, samen op de uitkijk voor de Aziatische hoornaar. - Jasmijn

Jasmijn Hillaert (INBO) en Dominique Soete (Vespa-Watch)

Vespawatch, samen op de uitkijk voor de Aziatische hoornaar. - Dominique

Jasmijn Hillaert (INBO) en Dominique Soete (Vespa-Watch)

Pesticidenverbod in Knokke-Heist, 1 jaar later, hoe ver staan we?

Siska Willems (Knokke-Heist) & Marc Ghekiere (Tuinaannemer)

Ontharding van het openbaar domein: welke voeten heeft dat in de aarde, van A tot Z?

Merel Goossens (Leiedal), Nele Vandaele (Leiedal) en Thijs Naert (Stad Harelbeke)

Bloemlezing jury Week van de Bij

Bart Vandepoele

Bijenproject Kruisbestuivers

Samenwerken

Regionaal landschap Houtland & Polders, Stadlandschap West-Vlaamse hart, Inagro en gemeente Knokke-Heist trekken het project maar ook 12 gemeenten zetten mee hun schouders onder een bijvriendelijke regio, nl. Damme, Beernem, Oostkamp, Zedelgem, Torhout, Jabbeke, Wingene, Ruiselede, Ingelmunster, Hooglede, Staden en Moorslede. Allemaal hebben ze intussen een bijenwerkgroep die een bijenactieplan op poten zet. Inagro zoekt mee naar bijvriendelijke oplossingen in de landbouwsfeer. Gemeente Knokke-Heist gaat dan weer van start met een grote sensibiliseringscampagne ‘Knokke-Heist pesticidenvrij’.

Inspireren

Met goede voorbeelden willen we gemeentebesturen, inwoners, maar ook bedrijven, landbouwers, scholen en andere partners komende jaren aanzetten tot zoemrijke initiatieven. We doen kennis op en inspireren elkaar met goede bijenacties. Op die manier leggen we stukje voor stukje de puzzel van ons bijvriendelijk landschap. Goede voorbeelden tonen en mensen sensibiliseren zien we als een cruciale schakel om onze doelstelling te bereiken.

Aan de slag

Komende jaren zal er in onze regio heel wat bewegen rond de bijen. We gaan natuurlijk niet alleen sensibiliseren maar ook samen met partners aan de slag. Gemeenten, landbouwers, tuinaannemers doen al mee. Hou je klaar voor meer bloemen en minder pesticiden. Via monitoring proberen we ook het nut en de resultaten van onze acties op te volgen.

Het bijensymposium is een organisatie i.h.k.v. bijenproject Kruisbestuivers, i.s.m. Regionaal Landschap Houtland & Polders, Stadlandschap West-Vlaams Hart, Regionaal landschap Westhoek, Stadlandschap Leie & Schelde, Provincie West-Vlaanderen, Inagro, Staden en Knokke-Heist. Het bijensymposium wordt georganiseerd i.h.k.v. het bijenproject Kruisbestuivers met steun van het Europees fonds voor plattelandsontwikkeling.

associates logos