SaveTheDate

Samen naar een bijvriendelijke regio!

Bijen liggen ons nauw aan het hart. Daarom organiseren we jaarlijks een bijensymposium waar sprekers ons overtuigen dat iedereen zijn steentje kan bijdragen voor een bijvriendelijke buurt.

Maar bijen liggen ook jullie nauw aan het hart. Dat merken we aan de steeds terugkerende belangstelling voor het bijensympsium, de positieve reacties na afloop en de interesse om zelf aan de slag te gaan voor de bijen. Dus…

Bijzonder bedankt om er dit jaar opnieuw bij te zijn

Een volzet bijensymposium en een lange reservelijst, dat spreekt voor zich. Ook dit jaar was het enthousiasme voor onze bijen groot.
Heb je iets gemist? Kon je er niet bij zijn? Geen probleem. Je vindt alle presentaties van voorbije symposia terug onder Archief.
En wie weet, zien we elkaar op een volgende bijensymposium terug.

Programma

08:45 - 09:15 Ontvangst met koffie
09:15 - 09:20 VerwelkomingIna De Wasch, Directeur Zwin Natuur Park
09:20 - 09:30 Inleidinggastheer Peter Norro, Directeur dienst MINAWA Provincie West-Vlaanderen
09:30 - 09:45 Drie jaar Kruisbestuivers in 13 gemeentenKatrien Geurts, Stadlandschap West-Vlaamse hart
09:45 - 10:00 Het land van melk en honingDieter Depraetere, Inagro
10:00 - 10:15 Hoe gebeurt nectar- en stuifmeelonderzoek en wat kan je er uit leren?Matti Pisman, Regionaal landschap Westhoek
10:15 - 10:40 Honinganalyses als indicator voor de toestand van het milieu in Knokke-HeistKim Nguyen, BeeOdiversity
10:40 - 11:00 Pauze
11:00 - 11:30 Panelgesprek met beleidsmakersSchepenen Els Roelof (gemeente Oostkamp), Elsie Desmet (Stad Torhout), Sherley Beernaert (gemeente Moorslede) & Yannick Verstraete, Regionaal Landschap Houtland & Polders
11:30 - 11:50 Op zoek naar de grashommel aan de FrontzateJens D’Haeseleer, Natuurpunt Studie
12:10 - 13:45 Netwerklunch met infomarkt, woordje van gedeputeerde Bart Naeyaert
14:00 - 15:30 NamiddagprogrammaKies uit: kruisbestuviers bijencafé, workshop selectieve Hoornaar vallen, bijenwandeling, bijenfietstocht
15:30 - 17:00 Receptie + Netwerkmoment

Presentaties

3 jaar kruisbestuviers in 13 gemeenten

Katrien Geurts (Stadlandschap West-Vlaamse hart)

Het land van melk en honing

Dieter Depraetere (Inagro)

Hoe gebeurt nectar- en stuifmeelonderzoek en wat kan je er uit leren?

Matti Pisman (Regionaal landschap Westhoek)

Honinganalyses als indicator voor de toestand van het milieu in Knokke-Heist

Kim Nguyen (BeeOdiversity)

Op zoek naar de grashommel aan de Frontzate

Jens D’Haeseleer (Natuurpunt Studie)

Wilde bijen in het Zwin

Maarten Wielandts (Natuurpunt Studie)

Praktische info

Deelname

Deelname aan het bijensymposium is gratis. Inschrijven is om praktische redenen wel verplicht. Wil je als eerste op de hoogte zijn van een nieuwe datum voor een volgende editie? Laat hierdan je gegevens achter.

Locatie

Ieder jaar landen we met het bijensymposium ergens in West-Vlaanderen op een boeiende bijenlocatie. In 2023 troffen we elkaar in het Zwin Natuurpark in Knokke-Heist. Hou deze website in de gaten voor meer informatie of laat hier dan je gegevens achter

Tijdstip

Het bijensymposium gaat traditioneel door in het voorjaar. Je leest het hier wanneer we de editie van 2024 lanceren.

Voor wie?

Iedereen die onze bijen een warm hart toedraagt, is meer dan welkom op ons Bijensymposium. Met een afwisselend programma mikken we op een breed publiek: van beleidsmakers, over leerkrachten tot imkers, van landbouwers, over milieuambtenaren, tot natuurbeschermers. Op naar een bijvriendelijke regio, dat doen we allemaal samen!

Bijenproject Kruisbestuivers

Samenwerken

Regionaal landschap Houtland & Polders, Stadlandschap West-Vlaamse hart, Inagro en gemeente Knokke-Heist trekken het project maar ook 12 gemeenten zetten mee hun schouders onder een bijvriendelijke regio, nl. Damme, Beernem, Oostkamp, Zedelgem, Torhout, Jabbeke, Wingene, Ruiselede, Ingelmunster, Hooglede, Staden en Moorslede. Allemaal hebben ze intussen een bijenwerkgroep die een bijenactieplan op poten zet. Inagro zoekt mee naar bijvriendelijke oplossingen in de landbouwsfeer. Gemeente Knokke-Heist gaat dan weer van start met een grote sensibiliseringscampagne ‘Knokke-Heist pesticidenvrij’.

Inspireren

Met goede voorbeelden willen we gemeentebesturen, inwoners, maar ook bedrijven, landbouwers, scholen en andere partners komende jaren aanzetten tot zoemrijke initiatieven. We doen kennis op en inspireren elkaar met goede bijenacties. Op die manier leggen we stukje voor stukje de puzzel van ons bijvriendelijk landschap. Goede voorbeelden tonen en mensen sensibiliseren zien we als een cruciale schakel om onze doelstelling te bereiken.

Aan de slag

Komende jaren zal er in onze regio heel wat bewegen rond de bijen. We gaan natuurlijk niet alleen sensibiliseren maar ook samen met partners aan de slag. Gemeenten, landbouwers, tuinaannemers doen al mee. Hou je klaar voor meer bloemen en minder pesticiden. Via monitoring proberen we ook het nut en de resultaten van onze acties op te volgen.

Het bijensymposium is een organisatie van Regionaal Landschap Houtland & Polders, Stadlandschap West-Vlaams Hart, Regionaal landschap Westhoek, Stadlandschap Leie & Schelde, Provincie West-Vlaanderen, Inagro, Knokke-Heist en Zwin Natuur Park en kadert binnen het PDPO project Kruisbestuivers met steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Meer info?

Heb je vragen over dit project of het bijensymposium, stuur ons dan een mailtje.

associates logos